Антипропаганда

Ботев е идиот (2012)

Ботев е идиот (2012)

Късометражен филм. Един ученик си позволява да озаглави есето си „Ботев е идиот“. От това заглавие произтича ситуация, която може да промени нагласата на всеки негов съученик, след като директорката го изправя пред класа и се опитва да наложи своите възгледи.
Източник: kinematograf.bg

Виж коментарите (36)

36 Comments

 1. Боян Дянков

  3 март, 2013 at 18:55

  Интересен филм , бих казал. Определено събуди в мен странни чувства, донякъде премесени със страх и едновременна злоба. Мисля , че е време да се събудим от дълбокия съм, в който сме се „натикали“ и да приемем , че времето, като времева стойност има голяма преднина пред нашето жалко съществуване. Не сме виновни младите хора, а са виновни онези „папагали“, които диктуват ежедневието ни.
  За жалост цитатът на ВАЗОВ “ Българин да се наричам, първа радост е за мене“ се е загубил някъде в миналото.

 2. Пламен

  3 март, 2013 at 19:14

  Ха ха по коментарите можеш да различиш ,кой се интересува само от заглавията и кой от съдържанието.Също като ученика и учителката от клипа,тъпо е да не го изгледате до края и да съдите.

 3. Мария

  3 март, 2013 at 19:34

  Ейй колко сте смешнии :х Какви сте псевдопатриоти, леле, не ви ли е срам бе?! Заради такива ограничени хора като вас сме стигнали до тук! Като защитавате името на Ботев и мислите, че много достойно постъпвате ли.. а вникнахте ли в замисъла? Не разбрахте ли, че има предвид, че в днешно време такава любов към родината като Ботевата се смята за глупава? Че сме толкова ограничени и игоистични и мислим само за себе си ! Че никой не разбира и споделя идеала на Ботев, но всеки говори ласкави думи за него (също като вас) .. Че в училище ни учат 60 годишни учители със закостенели разбирания и псевдо ценности? Не видяхте ли докато момчето пламенно защитаваше тезата си как останалите се гримирваха и шушукаха.. Това е днешната младеж! Това са и днешните възрастни – като директорката – „едно си баба знае, едно си баба бае“ .. Абее интелигентните хора ще разберат, а вие само си четете заглавието и интерпретирайте, защо ще си губите 8 мин да го изгледате – та това са 2 песни на Азис, нали?! 😉

  • Някой

   4 март, 2013 at 13:39

   Игоист, гримирВам!?! Научи български и после коментирай българщината и патриотизма.

   • Мария

    4 март, 2013 at 20:20

    хаха абе, високоинтелигентния, „и“ на клавиатурата не се ли намира до „е“ ? Можеш да зацепиш, че съм сбъркала при изписването, все пак има доста голяма разлика между иго и его.. А за гримирBат съм сбъркала, но това е сред най-честите грешки в българския език. Да, не ме оправдава, но ти понеже си много ерудиран и образован ми провери дума по дума поста, за да се хванеш за нещо ли? Хаха, смешен си, ние за какви неща говорим, на теб какво ти прави впечатление.. Аз българския си го знам много добре, не се притеснявай. Притеснявай се колко си повърхностен и елементарен – от 15 реда 2 грешки и реши, че не знам български :д Изобщо не можеш да ме засегнеш, защото разбирам, че няма как да ме обориш и си намираш жалки сламки, за които да се хванеш :) А я виж по-надолу така известния Spinderman.. още ли смяташ, че аз имам проблем?! 😉

 4. Тома Неверни

  3 март, 2013 at 22:23

  Ей колко съм смешен, колко съм псевдопатриот, колко съм селянин и колко съм тъп, за да не се усетя колко велик филм съм видял току що. И как видиш ли не съм му на интелектуалното равнище за да осмисля великата идея, която се опитва да ни внуши автора, който между другото е взел едни пари от едни места, свързал се е с едни хора, които биха продали и майка си, хора без родина род и национално достойнство. Написали „Митът Батак“ и сценария на горният пасквил с една единствена цел, да предизвикат скандал и медиен шум около себе си и да се заговори за „Ботев е идиот“. Създаването на подобни манипулативни материали и пускането им в пространството им е специалитет и запазена марка, тук прозират костеливата ръка на фондациите на Шорош и платените от антибългарски настроени еврейски сдружения. Понеже много хора няма да повярват на написаното от мен и ще го счетат за малоумна конспирация им предлагам да си направят проучване за следните лица:

  Мартина Балева
  Симон Еди Шварц
  Деян Барарев

  Да се поинтересуват в какви фондации участват и да проверят от къде е финансиран подобен проект.

  • Марина

   9 март, 2013 at 12:21

   Браво, Тома Неверни, много добре им го каза!
   Никой не е длъжен да го харесва този изключително бездарен филм, който единствено има за цел да се омаловажи делото и постъпката на Ботев, асоциирайки името му от по-младите и po-глупавите с това, че видите ли бил някакъв си.
   Единственото, което ми хареса е шамарът на края. Аз бих постъпила по същия начин. И се гордея с това! 😛

 5. Мария

  3 март, 2013 at 23:24

  Хаха, абе ти нормален ли си? НЕ ме интересува какви са тези лица! Ейй, престанете да търсите под вола теле и да опорочавате всичко българско! Ако ще най-големите боклуци да са го правили клипчето е смислено, нали? Айде като си толкова почтен и интелигентен направи ти нещо задълбочено! Ама не е много лесно, нали? А това е най-високобюджетният филм просто!
  Не, не, това сме си ние.. когато трябва да четем между редовете в някои клипове сме „патриоти“, когато трябва да сме патриоти седим и си гледаме клипчета в Интернет.. хаха! Та този клип е чист социологически разрез на днешното училище и общество! Аз поне всеки ден съм в училище и знам за какво иде реч! „Идиот“ е използвано напълно иронично и се осмива днешният социум с низки ценности, а не великият Ботев! Разберете го и стига се излагахте!

  • Чичо Митко

   9 март, 2013 at 22:54

   Май и там трябва да си останеш. В училище. :)

   • Мария

    10 март, 2013 at 21:55

    офф, как ме затапии, чак гадно ми стана :( ти май си от тея истинските „мъже“, които обиждат ей така, защото е модерно и понеже ще изглеждат мноого големи :д Хейтвай си колкото искаш, мнението ми не можеш да обориш :)

 6. Spindermaan

  4 март, 2013 at 00:53

  ФОСТАТА корво снам ги фашиту ценнусте – http://www.youtube.com/watch?v=-3o-Oag8dbI

 7. Мирослав Киряков

  4 март, 2013 at 01:22

  Будни, млади хора! По ПОТВ-пловдивска обществена телевизия всяка сутрин от 11:00 коментираме бурните събития около протестите и се опитваме да се организираме. Елате да се запознаем и да работим заедно за народното дело! Аз съм представител на една от трите организации – Съединение и вече се обединихме с групата на г-н Курдов Гражданска инициатива, а третата група на ултралевите сами се опорочиха и продължаваме без тях, поне като група опитваща се да обсеби протеста. Имаме нужда от вашата подкрепа, за да има смисъл делото народно!

 8. Тодор Мадолев

  4 март, 2013 at 10:45

  ПРОВОКАЦИЯ в изкуството е термин с положителен знак. Тук идеята е много добра, но и сценарият, и изпълнението, и въздействието са СЛАБИ. Но, когато има ИДЕЯ, си заслужава да се види нещо, а това, че някой го харесва, друг не – това е нормално. Защо е слабо като реализация – защото са използвани клишета, защото актьорите играят като аматьори – показват, а не са „в час“. Защото идеята остава на ниво въздействие, което е предизвикано още от заглавието – „Ботев е идиот“. Думичките в устата на момчето са полуистина, от която боли… но малко. А трябва да заболи наистина, тогава ще стигне до всеки. За съжаление, най-неприятното е, че много коментари се появяват без да е гледан филма, колкото и да е слаб като произведение на изкуството. Както и една от малкото реплики, които са попадение в сценария „Вие чели ли сте есето ми?“ Няма актьорска реакция, няма сценарно развитие, няма събитие, няма действие – има говорене. Това е жалкото. С право се възмущават хората. Това е пример, как една хубава идея е опорочена от бездарно превъплъщение. ДАНО С ПРОТЕСТИТЕ НА НАРОДА НЕ СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО АКО ИСКАНИЯТА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ОТ БЕЗДАРНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ!

 9. Лилипутка

  4 март, 2013 at 10:51

  За мен е по-важно кой е автора и какво иска да каже с тази бездарна“творба“. Ако това, което пише по-горе е вярно сме свидетели на поредната антибългарска кампания.

 10. Тодор Мадолев

  4 март, 2013 at 11:25

  Нищо не се е променило от социализма до днес. На бездарниците и удобните им дават възможност да правят поръчкови „произведения“. Не е виновен този, който яде баницата, а който му я дава и поръчва музиката. Мая Бабурска е една прекрасна актриса, но тук е подведена от слаб режисьор и мърляв сценарист.

 11. Стефка Стефанова

  4 март, 2013 at 11:44

  Излезте от МЕХАНАТА на вашето овчедушие. ХРИСТО БОТЬОВ ПЕТКОВ е пример за родолюбие-доказано чрез творчество и житейски път. ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ. „Ще да пия на пук врагу,
  на пук и вам, патриоти!
  Аз веч нямам мило, драго,
  а вий…вий сте идиоти!“
  Из“В механата“-Хр.Ботев

 12. Sokrat

  4 март, 2013 at 18:07

  Как се чувстваш в тази пълна с празни хора държава? Харесва ли ти да живееш заобиколен от бай ганьовци? Допадат ли ти дамите с високи токчета и нисък коефициент на интелигентност? А младежите с бързи коли и бавна мисловна дейност? Горд ли си с това, че свободата е сравнена със салама?. Къде е идеалът ти?!

  • Георги

   6 февруари, 2014 at 10:49

   Загубен по пътя. Предаден в ръцете на Народното събрание което го потъпка сдъвка изплю и да не казвам какво още.

 13. ivan

  4 март, 2013 at 20:33

  Днешните деца и тийнейджъри са толкова разюздани – не четат, правят секс от 10г. и пият и се дрогират… този клип показва какви са те.. Този малко бой е ял… ама сега ще го яде…

  • Георги

   6 февруари, 2014 at 10:47

   Пълни глупости пишеш. Щом Ботев е революционер защо Австрия го смята за терорист ще ти кажа защо защото е откраднал кораба Радецки. Айде сега ми оправдай това че е терорист.

 14. Есенов

  4 март, 2013 at 22:46

  не е зле. само нафиз дикцията ми идва в повече

 15. бамбум

  5 март, 2013 at 04:10

  идеята е ок,
  но българите така и не се научиха как се прави кино.
  филма е тъпо направен. какви бяха тези целувки и пояснението за любовта.
  така зрителя симпатизира на келешите, а по този начин се размива първоначалната идея на филма.
  както се казва – хубава работа, ама българска.

  • Марина

   9 март, 2013 at 12:23

   По-точно антибългарска.

 16. Боян

  5 март, 2013 at 14:57

  Шокиран съм от елементарния поглед към гения на Ботев!Защо е необходим Ботев, за да покажеш липсата на ценности и патриотизъм на младото поколение!?Тъкмо Ботев трябва да дава пример със своя революционен гений на младите,за да могат да се преборят със своето тежко бъдеще.Не съм съгласен ,че учителите са папагали!Поне не всички.Те са унизени и с този филм.За да се разкрият недостатъците на образователната система не е необходимо да се пише есе за Ботев…Не мога да повярвам,че българин,в желанието си да се изяви,да бъде уникален,различен, е направил този филм…

  • Георги

   6 февруари, 2014 at 10:44

   Ако темата е била Ботев няма как защото едва ли е била свободна тема.

 17. Боян

  5 март, 2013 at 15:04

  …“младият герой″ говори за сексуална любов,иначе не мога да си обясня целувката на учителката, която е по-възрастна от него,преподавала е на неговия баща.След шамара очаквах обръщане на другата буза, но явно не това е в главата/не се знае в коя/ на „младия герой“:)))))

  • Георги

   6 февруари, 2014 at 10:42

   А на теб в коя глава ти е. Замисли се малко за хипитата в Америка.

 18. КапитанЪ10

  6 март, 2013 at 20:19

  Та нима не сме емигрант в собственати си държава ? Немотия, мизерия, лъжи и обещание – БЪЛГАРИЯ ? Не, благодаря ! Аз няма да живея по този начин, аз няма да бъда емигрант тук. Ще търся по-добро бъдеще в чужбина, аз няма да бъда немил,неклет,недраг в този цирк, пардон, държава. Кой знае може би ще открия своето място там където отивам! Много мой приятели ме питат няма ли да ми е мъчно за родината, няма ли да ми липсва… Кое да ми липсва ? Училището в което едни имат привилегии, а други са мачкани ? Отношението на учителите който влизат в клас пияни или зада си избиват комплексите като мачкат, обиждат и псуват учениците ? Или да ми липсва надменното отношение на лекарите, тяхната безкрайна компетентост заради която умират хора ? Мишките първи напускат потъващият кораб, прав е бил този който го е казъл, но за себи си смятам че напускам кораб който вече е потънал!

  • Георги

   6 февруари, 2014 at 10:40

   Много си прав. Този кораб от отдавна е потънал и бих казал издигане няма. Не може най големите престъпници да имат имунитет и да ни управляват и да искаме бъдеще изнесоха милиони ако не и милиарди извън България.

 19. Мхм

  11 март, 2013 at 19:47

  Не може вече да се гледа вика „Private Content“, жалко…

 20. Ника

  17 март, 2013 at 16:02

  Показателен е този „Private content“. Явно авторите са много загрижени за „копирайта“ си, фестивалите, пазарите и мъглата с етикет „спорен“ филм, който, обаче, няма как да се види за да бъде реално преценен.

 21. Ваня

  3 февруари, 2014 at 17:42

  Само една мисъл и огромна тъга ме навеждат от преобладаващият дух на коментарите: Колко много злоба има на този свят. Все си мисля, че има и друг, по-достоен начин за беседа.

 22. Георги

  6 февруари, 2014 at 10:37

  Някога нашите дядовци и баби са ги учили че те руснаците са много добри, днес предполагам всеки българи знае всъщност мотива на властта на Русия по това време естествено той е да поеме контрол над Балканския полуостров по същия манипулативен начин както тогава братята руснаци патриоти тръгнали да ни освобождават така и ние днес сме в плен на патриотизма и според мен различната гледна точка би трябвало да се обмисли много внимателно искам да прочета това есе и да видя неговата гледна точка

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Антипропаганда

Проект „Зората“ – Песен за Човека

Съпротива23 юли, 2015
NoToFear-main

В навечерието на референдума Гърция отказва да се поддаде на страха

winstonsmith5 юли, 2015
otkasnatite-cvetya-na-bulgaria

Откъснатите цветя на България – химн на емигрантските деца

Съпротива28 февруари, 2015
omrazen-dalg

Омразен дълг

Съпротива25 февруари, 2015
E você, do que sente saudade?

Простете

Съпротива22 февруари, 2015

Българин търси средства за анимационен сериал, базиран на българската митология и фолклор

Съпротива3 февруари, 2015
saprotiva-ruski-maidan

Предстоящият „руски Майдан“

winstonsmith30 януари, 2015
noam-chomsky

Всички сме … попълнете празното пространство

winstonsmith18 януари, 2015
Brazil Struggles With Crack Epidemic

Тези кадри от Рио ще ви помогнат да разберете защо толкова много бразилци мразят световното

Съпротива15 юни, 2014

Съпротива не носи отговорност за коментарите на потребители, публикувани в сайта.

Връзка с нас

Copyleft © 2015